Nebojte se kváskového chleba
Pokud máte vypěstovaný kvásek – návod najdete v příspěvku Jak na kvásek, můžete se pustit do pečení chleba. Počítejte s tím, že kváskový chleba kyne 24 – 30 hodin.
K přípravě potřebujete cca 3 hrnky žitné celozrnné hladké mouky, dva hrnky vlažné vody, dvě lžičky soli a podle chuti kmín. Na pečení si připravte hluboký pekáč s poklicí a nebo nádobu z jenského skla s poklicí a hluboký plech s vodou na dno trouby.
Vezměte si zadělávací mísu, dejte do ní 3 hrnky mouky (o obsahu 250 ml), sůl, kmín a 1 a půl hrnku vody. Přidejte kvásek a zamíchejte. Mělo by vám vzniknout měkké těsto. Podle potřeby přidejte ještě vodu. Poté těsto přikryjte utěrkou a dejte na linku nebo na teplejší místo kynout. Těsto kyne cca 24 – 30 hodin. Mělo by celkem výrazně zvětšit svůj objem.
Když je těsto připravené, vezměte pekáč s poklicí a dejte do trouby na 30 min při 180 st nahřát. Mezitím si připravte bochánek a nechte ho ještě půl hodiny kynout na moukou posypané kuchyňské desce. Potom bochánek (měl by být měkký a hůře držet tvar) vezměte a přendejte ho do horkého pekáče. Přiklopte poklicí a pečte cca 45min až hodinu při 180 st. Na dno trouby položte hlubší plech s vodou. Když je bochánek téměř upečený, na cca 30 min odkryjte poklici a bochánek dopečte.
Upečený chleba vyndejte na prodyšnou podložku – rošt, dřevěné prkénko apod.a nechte vychladnout. Vychladlý chléb zabalte do utěrky a uchovávejte ve spíži. Vydrží cca 1 týden až 10 dnů docela vláčný.